Preventie

Delen:

Preventie: sport

preventie sport

Informatie

De CAD Limburg lanceerde in samenwerking met de Rotary de web applicatie sportwijs.be voor de sportsector. Op sportwijs.be vinden sporters en sportclubs informatie en preventieve materialen rond middelengebruik en gokken.

Op basis van wat sportclubs relevant vinden, werden verschillende modules voor sportwijs.be ontwikkeld. Zo vind je op sportwijs.be per product fiches met de effecten op de sportprestaties, vind je er een alcoholmeter die het promillage aangeeft maar ook of je nog kan rijden, hoeveel calorieën je hebt geconsumeerd en hoeveel minuten hardlopen daar tegenover staan.

Verkeersveiligheid is voor veel sporters en sportclubs een belangrijk thema. Dat bleek alvast uit een bevraging bij sportclubs. Daarom werd er een module gemaakt waar sporter hun attitude en kennis ten aanzien van het thema verkeersveiligheid kunnen testen.

Sporters kunnen ook hun safety-plan opmaken voor hun avondje uit. Heel wat clubs en sporters verlenen hun medewerking aan sportwijs.be, zo vind je er onder de blikvangers clipjes met de Belgische U19 voetbal, handballer Jeroen De Beule en volleybalspeelster Katrien Gielen. Regelmatig zullen er nieuwe clipjes verschijnen, net als materialen waarmee sportclubs aan de slag kunnen.

Ondersteuning

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) werkte met input van de sportsector het traject 'Sportivos' uit voor clubs, die gefaseerd aan alcohol- en drugpreventie willen werken. Er wordt stapsgewijs, in 3 fasen, gewerkt aan het uitstippelen van een alcohol- en drugbeleid in een sportclub. Sportivos-clubs streven naar een veilige en zorgzame clubomgeving met gezondheidswinst voor sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers van de sportclub. Sportivos bestaat uit drie fasen die lopen over minimum drie seizoenen: Sportivos Brons, Sportivos Zilver en Sportivos Goud. Als een club een fase goed ten einde brengt, ontvangt ze een Bronzen, Zilveren of Gouden label.

De CAD-preventiewerkers bieden coaching en ondersteuning in de uitvoering van Sportivos en kunnen gecontacteerd worden voor advies, informatie en vorming op maat.

Sportclubs kunnen zich via dit registratieformulier inschrijven om te starten met Sportivos Brons. Wens je meer informatie? Mail dan naar: sportivos@vad.be.

Materialen

Meer info:

CAD Preventie