Preventie

Delen:

Alcohol- en drugpreventie: Etnisch culturele minderheden

preventie intercultureel

Alcohol en drugpreventie bij etnisch culturele minderheden en asielzoekers

Een aantal jaren geleden bleek uit onderzoek dat de bestaande preventiemethodieken niet aansluiten bij de leefwereld van etnisch culturele minderheden (ECM), waardoor zij zich minder aangesproken voelen en een onderbelichte en weinig bereikte doelgroep blijven. Daarom is er in 2013 een project opgestart om methodieken te ontwikkelen voor deze specifieke doelgroep. De focus van het project lag op het versterken van opvoedingsvaardigheden die het gebruik van tabak, alcohol en drugs bij jongeren mee kunnen uitstellen en/of voorkomen. Het resultaat van dit project zijn 7 verschillende methodieken voor ouders van ECM.

De CAD Limburg was één van de partners in het project en heeft in samenwerking met stad Genk en gemeente Maasmechelen twee van die methodieken ontwikkeld, nl. de culturele aanpassing van het vormingspakket ‘Als kleine kinderen groot worden…’ voor de Turkse en Marokkaanse gemeenschap. De andere partners ontwikkelde de volgende methodieken:

Naast het aanbod voor etnisch culturele minderheden, ontwikkelde de CAD Limburg ook een vorming rond alcohol voor asielzoekers, dit op vraag van het asielzoekerscentrum in Houthalen-Helchteren. Deze vorming is bedoeld om asielzoekers inzicht te geven in de effecten en risico’s van alcohol en in de Belgische wetgeving. De feedback hierover was zeer positief en de vorming is dus zeker bruikbaar naar deze doelgroep.

Indien u nog vragen heeft rond alcohol en middelengebruik bij etnisch culturele minderheden en/of asielzoekers of wenst u verdere ondersteuning, dan kunt u hiervoor terecht bij de CAD Limburg.

Alle materialen zijn ook uit te lenen via het documentatiecentrum van de CAD Limburg.

Studiedag 20 september 2016

Methodieken naar ECM en asielzoekers.

Op 20 september vond een studiedag plaats op de CAD Limburg waarin kort het huidige aanbod werd voorgesteld. De powerpointpresentatie van deze namiddag vind je hier terug.

Meer info:

CAD Preventie