Info

Delen:

Veel gestelde vragen: CAD-Limburg

faq-cad

Hieronder vind je een aantal antwoorden op veelgestelde vragen over de werking van CAD-Limburg.

 • Waarvoor kan ik bij de CAD terecht?

  Antwoord: De CAD organiseert preventie en ambulante hulpverlening met betrekking tot de thema’s alcohol, tabak, legale of illegale drugs, medicatie, gokken, gamen en internet. Elke Limburger met een gebruik-, misbruik-, of afhankelijkheidsprobleem met alcohol, medicatie (kalmeermiddelen, pijnstillers, slaapmedicatie), illegale drugs (cannabis, speed, cocaïne, heroïne, ...), gokken en kansspelen en/of overmatig internetgebruik en gamen kan terecht bij deze organisatie. Ook voor hulp- of informatievragen over gebruik, misbruik, en/of afhankelijkheid kan je bij de CAD terecht.

 • Wie kan bij de CAD terecht?

  Antwoord: Elke Limburger met hulp- of informatievragen over gebruik, misbruik, en/of afhankelijkheid kan bij de CAD terecht. De CAD staat open voor iedereen en in het bijzonder voor maatschappelijk kwetsbare groepen. Dit zijn alle groepen die zich op één of andere manier in een kwetsbare positie bevinden, zij het omwille van financiële, lichamelijke, sociale of andere redenen.

 • Wat kost een begeleiding bij de CAD?

  Antwoord: De begeleiding of hulpverlening bij de CAD is kosteloos. Uitgezonderd bepaalde medicatie die ter plaatse genomen dient te worden, bepaalde psychiatrische raadplegingen en de deelname aan sommige groepen ( bijdrage voor het cursusmateriaal).

 • Welke soorten begeleidingen biedt de CAD aan?

  Antwoord: Bij de CAD kan je terecht voor ambulante hulp- en dienstverlening. Ambulant betekent dat je als hulpvrager op gesprek komt en daarna terug naar huis gaat. Er wordt niemand opgenomen. De CAD beschikt over een individueel aanbod en een groepsaanbod. In samenspraak met de hulpvrager kunnen er ook partner- of gezinsbegeleidingen plaatsvinden.

 • Hoe meld ik me aan bij de CAD?

  Antwoord: Via verwijzing of op eigen initiatief dien je je aan te melden op de dienst. Bij deze aanmelding worden alle praktische gegevens overlopen. Na de aanmelding volgt een intakegesprek. Dit is een verkennend gesprek waarbij er gepeild wordt naar de hulpvraag waarna een hulpverleningstraject kan worden opgestart. Het intakegesprek gaat steeds door in één van onze regiokantoren in Tongeren, Sint-Truiden, Beringen, Maasmechelen, Lanaken, Genk of Neerpelt. . Breng bij het intakegesprek een klever van je ziekenfonds mee. Verdere gesprekken kunnen in andere regionale kantoren doorgaan, in samenspraak met je hulpverlener.
  De contactgegevens van de CAD vind je hier

  Aanmeldingen voor een online begeleiding via Alcoholhulp, Cannabishulp of Drughulp, verlopen via de betreffende websites.
  Meer info over het online aanbod

 • Is het mogelijk anoniem contact op te nemen?

  Antwoord:Het is mogelijk om anoniem contact op te nemen en advies te vragen. Wanneer je erop staat kan ook een begeleiding anoniem gebeuren. Je naam wordt dan niet in een dossier genoteerd. Om afspraken te maken is een telefoonnummer echter wel noodzakelijk.

  Wanneer je online een begeleiding wil volgen, dan is dit altijd anoniem.

 • Hoe lang duurt een begeleiding bij de CAD?

  Antwoord: De duur en de frequentie van de begeleiding zijn afhankelijk van jouw vraag. Voorop staat steeds het streven naar zorg op maat. In overleg tussen jezelf en je persoonlijke hulpverlener kan de begeleiding worden beëindigd op het moment dat je ervaart dat ons aanbod niet meer nodig of doeltreffend is.